Faalangst coach: Examenvrees- en faalangst begeleiding
Een faalangst coach helpt graag om eruit te halen wat erin zit bij een leerling! Wat onze aanpak succesvol maakt, is dat wij ook de ouders en - waar nodig - de school betrekken bij het gericht werken aan verbetering van de schoolprestaties! Naar onze overtuiging is dat één van de belangrijkste succesfactoren van bijles!
Hoe komt het?
Een beetje spanning is prima: je bereidt je extra goed voor en je bent geconcentreerd tijdens je proefwerk of examen. Bij sommige leerlingen gaat spanning over in angst en heeft dan een negatieve invloed op de prestaties. Je gaat te lang door met leren of stelt juist moeilijke vakken uit. Tijdens je examen, proefwerk of de presentatie van je profielwerkstuk ben je te zenuwachtig om je te concentreren en waar je bang voor was, komt uit.
Voor wie?
Herken je je in één of meer van de volgende beschrijvingen? (Of herkennen je ouders het?) Ben je iemand die nieuwe opdrachten, proefwerken of een spreekbeurt erg spannend vindt? Stel je nooit vragen in de klas, of juist heel veel vragen? Moet je altijd alles kennen en kunnen? Of ben je juist iemand die uitstelt, omdat je eigenlijk gelooft dat je het niet kan? Zie je als een berg op tegen je eindexamen, terwijl je er alles aan gedaan hebt om goed voorbereid te zijn? Voel je je onzeker tussen je klasgenoten? Heb je last van slecht slapen of nervositeit? Raak je in paniek of heb je black-outs tijdens proefwerken?
De faalangst coach:
Anna Maria Roos
Al 20 jaar coach ik mensen bij het omgaan met problemen of om zichzelf beter te leren kennen. Jeugd vind ik speciaal leuk om te begeleiden, omdat ik het belangrijk vind dat jonge mensen zich vrij voelen om te ontdekken wat ze willen en kunnen.
Angst heeft iedereen. Waar je angst je belemmert om te presteren, help ik je als faalangst coach graag om er zo mee om te gaan dat niet je angst bepaalt wat jij durft en doet, maar jijzelf! Zo krijg je weer plezier in leren.
Hoe werken we?
Het is belangrijk dat er een klik is tussen leerling en de faalangst coach. Onze werkwijze is zo dat er eerst een (gratis) kennismakings-gesprek plaatsvindt. Als van beide kanten het vertrouwen er is, volgt een intakegesprek. Eén van de ouders is er bij deze beide gesprekken bij. Het intakegesprek gebruiken we om een goed beeld van de situatie te krijgen en om een prognose te geven over de hoeveelheid coaching die nodig is. Daarna werken we wekelijks één-op-één aan:
- herkennen waardoor je angst opbouwt
- ontspannen te kijken naar je angst
- ontdekken hoe je er anders mee om kan gaan
- voorbereiden op praktijkoefeningen.
Tijdens de faalangst coaching vindt er regelmatig terugkoppeling plaats naar de ouders.
Wat levert het op?
Door de coaching leer je
- je kracht en capaciteiten te waarderen en gebruiken
- te durven doen waar je bang voor bent
- ontspanning te brengen in het leren
- proefwerken, presentaties of examens met vertrouwen tegemoet te gaan.